Desigur, titlul este putin fortat, insa nu este vorba de nici o exagerare. Odata cu rata tot mai mare de activitati infractionale si chiar teroriste atat la nivel european, cat si la nivel mondial, supravegherea video se poate demonstra a fi cu adevarat o barca de salvare. Automat, si investitia intr-un astfel de echipament foarte bine adaptat tehnologic, poate fi considerata o oportunitate normala, demna de luat in calcul in aceste conditii.

Efectele pozitive la nivel global ale supravegherii video

Daca la nivelul unei companii multinationale, lucrurile par destul de simple si usor de intuit, la nivelul tarii, problema pare mai dificila, sau daca vreti mai complexa. Exista insa date certe care confirma faptul ca exista costuri economice foarte mari pentru recuperarea prejudiciilor create de infractori la nivel national, ceea ce ar trebui sa ne puna pe ganduri. In Statele Unite ale Americii, aceasta problema a fost analizata la cel mai inalt nivel, iar costurile estimative cauzate de prejudiciile "efectuate" de infractori pe tot intinsul tarii, stabilite de o comisie autorizata, s-au ridicat la aproape 50 de miliarde de dolari. Enorm, si-au spus americanii, care si sub amenintarea intentiilor teroriste au luat act de aceste date si au actionat in conescinta. Practic, statisticile alarmante din Statele Unite au facut ca simpla achizitionare a unor camere video de catre o familie sa nu mai fie atat de suficienta pe cat se parea.

Conform Departamentului de Politie al Statului New York (NYPD) aproape 19% dintre atacurile armate soldate cu decesul victimei in 2005, se incheiau in America cu disparitia imediata si in necunoscut a infractorilor, care nu mai puteau fi vreodata gasiti si trasi la raspundere. Ca atare, americanii au actionat imediat si au trecut peste elementul linistitor asigurat in casa fiecarui cetatean de cate-o camera de supraveghere, instaland in toate orasele camere de securitate la tot pasul. Rezultatul? In 2016, mai putin de 1% dintre atacurile armate soldate cu decesul victimei se mai incheie acum cu disparitia infractorilor in necunoscut. Dar, in 85% din cazuri,chiar si acest mic procent de criminali sunt adusi in fata legii dupa consultarea echipamentelor de securitate din zona. Acest tip de violenta a fost usor inlaturat din Statele Unite, iar bandele de infractori din cartierele violente ale americanilor au de suferit in continuare de pe urma inregistrarilor video. Sigur, factorul infractional n-a disparut, dar s-a diminuat cu peste 40% fata de 2005, dupa investitiile facute in acest domeniu.

O cunoscuta voce autorizata in domeniu subliniaza importanta acestor masuri la nivelul oricarei tari: "Este poate cel mai important lucru pe care conducerea unei tari o poate face pentru protectia cetatenilor sai. Obligatia noastra, a celor din domeniul securitatii este sa contribuim si sa propunem astfel de dispozitive de monitorizare si siguranta in asa fel incat criminalii si infractorii sa nu mai aiba vreo sansa reala. Infractionalitatea, criminalitatea, nu vor disparea, dar cu siguranta vor fi cenzurate si minimalizate, ceea ce reprezinta un castig real pentru o tara. Trebuie sa continuam sa inovam, trebuie sa lucram impreuna, pentru ca oameni buni, interesul este comun. Securitatea copiilor nostri se afla in mainile noastre" a conchis Dinesh Kandanchatha la un Congres International pentru Securitate desfasurat in decembrie 2016 la Ontario.

In afara salvarii vietilor umane, tehnologia poate salva o tara de pierderea unor sume covarsitoare. Exemplul Romaniei, care desigur, nu e tocmai unul fericit: prevenirea unui atac terorist (desigur de nedorit, dar perfect posibil in vremurile pe care le traim) ar trebui sa fie obligatorile. Statele Unite au inregistrat pierderi de 125 de miliarde de dolari dupa atacurile teroriste de la 11 Septembrie! Va dati seama ce ar insemna un atac chiar si de proportii mai mici pentru economia unei tari ca Romania? Dar pentru viata concetatenilor nostri? In Belgia, in 2016, trei atacuri teroriste au fost dejucate cu ajutorul supravegherii video. Jean Paul Deuyner, expert al bugetului de securitate nationala estima atunci ca doar unul dintre acele atacuri putea costa Belgia peste 40 de miliarde de euro! Acele atacuri au fost dejucate cu sprijinul noilor tehnologii de pe piata in care Belgia a investit infinit mai putin. Teroristii au fost depistati pana sa ajunga la punctele sensibile unde urmau sa produca tragedia. Este de departe cea mai buna situatie cu care autoritatile se pot confrunta si care din fericire s-a soldat cu o reusita pentru belgieni. Luand in considerare toate aceste detalii, afirmatia din titlul acestui mic articol nu mai pare atat de exagerata, nu-i asa?